Historie Manresa

Publicatie datum: 26-11-2018

De locatie Manresa betreft een bosachtig park in de oostelijke "bantuin" van Venlo, gelegen op de glooiing van het Maasterras en plaatselijk bekend als Park Manresa. De Maasterrassen vormen een aardkundig verschijnsel dat optreedt waar de Maas door de Venloslenk loopt. Op de locatie van Park Manresa bevindt zich een specifiek "hoogterras", dat een opvallende steilrand vertoont. Deze steilrand is ongeveer 250.000 jaar geleden gevormd door de Maas en kent hoogteverschillen tot wel 10 meter.

In Park Manresa heeft op een van de hoogste punten van de stad tot circa 1794 een galg gestaan, waar ter-dood-veroordeelden uit Venlo werden geëxecuteerd. Bekende figuren die deze twijfelachtige eer te beurt vielen waren struikrover Hölster Heinke en diens vrouw Zwarte Trui. Deze galgenberg wordt geïntegreerd in het ontwerp van het nieuwe bospark en biedt een uniek uitzicht over de stad.

Vanaf 1908 werd het terrein in gebruik genomen en bebouwd door de Sociëteit van Jezus, een katholieke religieuze orde bekend als de Jezuïten. In de jaren na 1950 deed het hoofdgebouw Huize Manresa dienst als retraitehuis, onder andere voor middelbare scholieren. Vanaf 1966 werd het landgoed ingezet als bezinnings- en gesprekscentrum, waarna in 1973 Manresa in gebruik werd genomen als retraitehuis voor bejaarde geestelijken. Rond de eeuwwisseling waren de laatste bewoners vertrokken en stond het complex enige tijd leeg.

Begin 21e eeuw zijn er plannen gemaakt om woningen te realiseren op het terrein. Huize Manresa is rond die tijd gesloopt om plaats te maken voor deze nieuwbouw. De ambitieuze nieuwbouwplannen zijn uiteindelijk rond 2009 gesneuveld in de crisis. Sinds 2018 is Venterra de nieuwe eigenaar van het terrein en wordt een realistisch bouwplan ontwikkeld, met specifieke aandacht voor het aanwezige groen en waardevolle cultuurhistorische plekken zoals de steilrand en de galgenberg. De locatie wordt uiteindelijk openbaar toegankelijk en moet een bijzondere plek worden in de wijk Venlo-Oost.

Bronnen: Citedelvenlo.org (2018), Wikipedia.nl (2018).

Terug naar overzicht
© Venterra 2024
Created by